keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Pitsiä vai lautaa ?


Olen feministi.

Ilman mitään muttia. En ymmärrä miksi sitä pitäisi kierrellä tai lisätä ehtoja. Kannatan tasa-arvoa sukupuolten välillä, se on minulle feminismiä.

Kannatan myös kiintiöitä. Tästä tasa-arvojutusta on puhuttu jo ikäisyyksiä ja jos tämä korjaantuisi ”luonnollisesti”, jotain olisi varmaan jo tapahtunut. Katsokaapa vaikka Keskustanuorten hallituksen sukupuolijakaumaa – siinäkö on Keskustankin tulevaisuus? Melko miehistä...

En tietenkään myöskään kannata sitä, että pojille "annetaan" huonommat mahdollisuudet menestyä koulussa. Mutta tytöt ovat olleet varmaan jo jonkin aikaa parempia äidinkielessä ja kielissä, mutta silti näyttäisi pojat pärjäävän loppuelämässä ihan ok. Ainakin palkkaus näyttäisi olevan kohdallaan. Edelleen naisten euro on 80 senttiä.

Tämä palkkauksen epäsuhta ei ole ongelma vain Suomessa. Euroopan komission raportin (v. 2007) mukaan naiset ansaitsevat yhä keskimäärin 15 prosenttia vähemmän kuin miehet, kun määrittelyssä käytetään kaikilla talouden aloilla naisille ja miehille maksettavaa keskituntipalkkaa ennen veroja. EU:n mukaan palkkaero kertoo työmarkkinoilla vallitsevasta syrjinnästä ja eriarvoisuudesta, jotka koskettavat pääosin naisia.

Palkkakuilun ratkaisu on kuitenkin laajempi ongelma kuin vain se, että samanarvoisesta työstä maksettaisiin sama palkka. Yksi tärkeimmistä syistä palkkaeroon löytyy tavasta, jolla naisten pätevyyttä arvioidaan suhteessa miesten pätevyyteen - samankaltaista pätevyyttä tai kokemusta edellyttävistä työtehtävistä maksetaan yleensä vähemmän naisvaltaisilla kuin miesvaltaisilla aloilla. Tämä on myös Suomen palkkakuilun ongelma, sillä meillä työmarkkinat ovat jakaantuneet naisten ja miesten töihin.

Hyvänä esimerkkinä naisten ja miesten töistä käy vaikka teknisten aineiden ja tekstiilityönopettajien palkkaus. Vuoden 2005 tietoja mukaan täysin miesvaltainen ala, teknisten aineiden opettaja tienaa lähes neljänneksi enemmän kuin täysin naisvaltaisella alalla työskentelevä tekstiilityönopettaja.

Teknisten aineiden opettaja 2961, naisia 0%
Tekstiilityönopettaja 2408, naisia 100%

Vikaa on jossain, jos tyttöjä opettavat naiset, tekstiilityönopettaja saavat neljänneksen vähemmän palkkaa kuin poikia opettavat miehet, teknisten aineiden opettaja.

Tasa-arvon mallimaaksi kutsussa Suomessa on kuitenkin muita epäkohtia, joihin pitää kiinnittää huomiota. Sukupuolten mukainen työnjako ei ole vain työmarkkinoilla vaan lienee nähtävissä luokkahuoneissa edelleenkin– teknisissä aineissa lautoja hiovat pojat ja tekstiilityössä pitsiä nypläävät tytöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti