perjantai 13. helmikuuta 2009

Islamilainen vaatetus ei mahdu yhteen muot(t)iin

Kuva: Abdul Rahman/ Gulf News


Istuin alkuviikosta samassa kahvipöydässä, missä meitä oli pari eurooppalaista kristittyä ja pari aasialaista ja yksi arabialainen islaminuskoinen nainen. Kaksi näistä islaminuskoisista naisista peittää päänsä (kumpikin täysin omalla tyylillään), kolmas kulkee kiharat valtoimenaan. Kuten niin usein naisten kesken, keskustelu siirtyi vaatteisiin.

Tällä kertaa vertailtiin sitä, millaisissa asusteissa kukin islaminuskoinen rukoilee. Islamiin kuuluu olennaisena osana rukoileminen viisi kertaa vuorokauden aikana; rukous on määrämuotoinen ja sen suorittamisesta on Koraanissa ohjeistus. Naiset rukoilevat yleensä kotonaan, kun taas miesten oletetaan piipahtavan moskeijassa aina kun vain mahdollista.

Mutta ne asusteet. Yhdellä naisista oli mukanaan uunituore rukousvaate; pinkkejä pikkukukkasia valkoisella pohjalla. Toisen rukousvaatteessa ja samaan settiin kuuluvassa rukousmatossa oli pinkkejä ruusuja mutta vain reunusteena. Kolmas totesi rukousvaatteensa olevan ehdottomasti vain vitivalkoinen.

Kuuntelin eurooppalaisen kollegani kanssa naisten keskustelua suurella hartaudella. Miten yksipuolinen kuva meillä Euroopassa helposti syntyykään islamilaisten naisten vaatetuksesta. Ensimmäinen mielikuvamme on yleensä ahdistettu agfanistanilaisnainen, joka sinineen täyskaapuun verhottuna koittaa selvitä hengissä Talibaanien puristuksessa. Tai täysmustaan verhoutunut saudinainen, jonka verhoutumisessa on usein kyse enemmän ympäristön paineesta kuin omasta tahdosta. Mielikuva on aika usein negatiivinen.

Islamilaisten naisten pukeutumisessa on valtavia eroja maittain ja kulttuureittain. Muotivirtaukset kulkevat näissäkin vaatteissa.

Pienen katsauksen siitä, millä monella tavalla päänsä voi peittää muodikkaasti ja värikkäästi saa täältä,
täällä vaatetusblogi musliminaisille. Täälllä on näytteitä Persianlahden tyylistä viime syksyiseltä muotiviikolta. Kaikki maailman naiset eivät tosiaan pukeudu samalla tavalla – onneksi!

Tunsin suurta naisten keskinäistä yhteyttä noiden kolmen, rukousvaatetuksestaan puhuvan naisen kanssa.

Samanlainen tunne tuli kerran aiemmin, kun yksi arabinainen kertoi miten häntä ärsyttää, kun hänen miehensä johtaa heidän rukoustaan väärällä ”nuotilla”. Tämä nainen osaa miestään paremmin Koraanin oikeaoppisen lukemisen, mutta miehen kuuluu johtaa avioparin yhteiset rukoukset. Pienet, suuret asiat ne ärsyttävät parisuhteissa uskonnosta riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti