keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Kun tosi-tv:stä tulee liian todellista...


Viime viikkoina UK:n median pääotsikoissa –talouskriisin ohella- on ollut kohdunkaulansyövän vakavuus nuorilla naisilla. Kohdunkaulansyöpä on muuten maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpätauti – vain rintasyöpä on sitä yleisempi. Brittien tietoisuuteen tauti iskeytyi kuitenkin tosi-tv-tähti Jade Goodyn muodossa.

Jade tuli tunnetuksi UK:n Big Brother-ohjelmasta, ja varsinkin tyhmistä kommenteistaan. Tyhmillä kommenteillaan hän on kuitenkin pysynyt julkisuudessa vuosien ajan, ja vuosi sitten hän sai koko kansan vihat hetkeksi päälleen solvaamalla paikallisessa julkkis-BB:ssa intialaista leffatähteä. Viime syksynä 27-vuotias Jade osallistui Intian BB:hen, jossa kisa sai heti alusta dramaattisen käänteen. Jadelle kerrottiin (tv:ssä tietenkin), että papa-näyte, jonka hän oli antanut ennen kisaan menoa, oli osoittautunut positiiviseksi kohdunkaulan syövän osalta. Vuodenvaihteessa tilanne osoittautui vielä traagisemmaksi, kun kahden lapsen äidille kerrottiin, että syöpä on levinnyt eikä siihen tepsi hoitokeinot. Tällä hetkellä Jadella on enää viikkoja elinaikaa.

Nyt englantilaisten sympatiat ovat Jaden puolella. Odotettavissa on, että ensi sunnuntain häät poikaystävän kanssa (joka oli muuten valitettavasti vankilassa pahoinpitelytuomiota kärsimässä, kun Jade sai tiedon syövästä) tulevat olemaan pahemman luokan mediasirkus. Kuulemma jopa Elton John olisi lainannut kartanoaan häitä varten ja Harrodsin omistaja Muhamad Al Fayed lahjoittikin Jadelle unelmien hääpuvun. Häät on myyty paikalliselle seiskalle ja todennäköisesti ne nähdään tv:ssäkin. Jade onkin suoraan sanonut, että hän aikoo tehdä mahdollisimman paljon rahaa, että hänen poikiensa tulevaisuus on turvattu.

Ja britit maksavat – en yhtään epäile, ettei yleisö katsoisi jopa ohjelmaa Jaden viimeisistä hetkistä. Tarinan surullisuudesta huolimatta en voi olla ihmettelemättä miten auliisti britit avustavat Jaden poikia – Jade ei siis kerää rahaa esimerkiksi kohdunkaulansyövän tutkimukselle. Ilmeisesti tarina on kuitenkin auttanut siinä, että yhä useammat nuoretkin naiset menevät papa-kokeeseen. Saa nähdä onko muistutus pysyvä vai unohtuuko taudin vakavuus Jaden mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti