torstai 21. lokakuuta 2010

Pikainen päivitys Englannin suunnasta päivän uutisista! Täällä kauhistellaan hallituksen säästötoimia: parin vuoden sisällä työnsä menettää lähes puoli miljoonaa (! se on Helsingin verran ihmisiä) julkisen sektorin työntekijää. Hallituksen mukaan suuri osa löytää uuden työpaikan yksityiseltä sektorilta. Toivotaan niin. Sillä luku kuulostaa ihan järjettömältä... Kriitikoiden mielestä säästötoimet kurittavat eniten kaikkein köyhimpiä, myös naiset ovat tässä huonommassa asemassa (julkisella sektorilla työskentelee paljon naisia) jne.

Säästötoimet sisältävät kaikenlaista. Mm. naisten eläkeikä nousee 60 vuodesta 66 vuoteen - täällähän naisten eläkeikä on ollut alemmalla tasolla kuin miesten (huolimatta naisten korkeammasta elinikäodotteesta). Järkevältä kuulostaa myöskin se, että alle 35-vuotiaille sinkuille ei enää korvata koko oman kämpän vuokraa, vaan pelkästään huoneen vuokra. Maksimimäärä laitetaan myös sille, mitä yhteiskunta antaa avustuksina perheille (lapsilisä, työttömyyskorvaukset, vuokrat yms) - tällä pyritään kannustamaan ihmisiä töihin avustuksilla elämisen sijaan. Rikkaan raja on täällä pistetty £44000 vuosituloon - sen enemmän tienaava menettää lapsilisät. Hämmästyttävää, ettei tässä oteta huomioon minkäänlaista maantiedettä - Lontoossa tai South East-Englannissa asuvan elämistulot yms. ovat huomattavasti korkeammat kuin vaikka Skotlannissa. Tai sitä, ettei kyseeseen oteta koko perheen tuloja, eli kahden vanhemman perhe voi tienata 2x43000, ja yh-vanhempi menettä £44001 jälkeen lapsilisät. Enkä myöskään tiedä miten uusioperheiden tilanne otetaan huomioon, jos otetaan - eli mikä katsotaan perheeksi uusioperhekuvioissa.

Henkilökohtaisesti näyttäisi tulevan plussaa (kunnallisvero ja tv-lupa pysyvät pari seuraava vuotta samana) ja miinusta (julkisen liikenteen kulut nousevat entisestään).

Mutta näillä edetään. Labour-hallituksen järjetön tuhlailu ei varmaan paljon muuta vaihtoehtoja antanut. Jotkut pelkäävät, että nämäkään säästötoimet eivät ole riittäviä, vaan lisää tarvitaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti