maanantai 5. huhtikuuta 2010

Sinkkuelämää osa II, Abu Dhabissa


Auringonlasku Abu Dhabissa

Sinkkuelämää -leffa ei koskaan päässyt elokuvateatterilevitykseen Arabiemiraateissa, vaan elokuva jäi sensuurin seulaan kiinni. Ainakin jonkin huhun mukaan jo elokuvan nimi, englanniksi Sex and the City, olisi ollut sopimaton täkäläiseen elokuvailmastoon.

Päivän sanomalehti kertoo iloisen uutisen http://www.thenational.ae/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100404/BUSINESS/704049938/1001

Sinkkuelämän kakkososa kertoo newyorkilaisten leidien lomailusta Abu Dhabissa ja tämän odotetaan antavan piristysruisketta Abu Dhabin matkailulle. Abu Dhabin sinkkuelely on kuitenkin hieman feikkiä, koska kaupunkia koskevat otokset ovat oikeasti kuvattu ihan toisessa maassa, Marokossa. Sinkkuelämä-leffan tuottajat eivät saaneet kuvauslupaa Dubain viranomaisilta. Tarina ei muuten kerro, miksi lupaa haettiin Dubaista kun kerran tarkoitus oli kuvata Abu Dhabissa. Iskikö naapurikateus eivätkä dubailaiset halunneet tällaista julkisuutta naapuriemiraatilleen;)?

Emiraateissa on näistä sensuurikysymyksistä huolimatta suurta innostusta kehittää myös elokuvamaailmaa osana muuta kulttuuria. Tiukka sensuuri sopii kuitenkin heikosti Hollywood-tuotantoihin. Ja ehkä taiteeseenkin - onhan itsemääräämisoikeus taiteilijoille aikamoinen itseisarvo, vaikkakin joka kulttuurissa laki asettaa sille rajansa.

Uutisen viesti on siinä, miten elokuvat voivat toimia merkittävinä matkailumainoksina samalla.
http://www.thenational.ae/assets/pdf/AD5345944.PDF. Suomestakin kun saisi muutaman tunturi- tai kesämökkiaiheisen rakkauselokuvan Hollywood-levitykseen, niin jo voisi Matkailun edistämiskeskus huokaista tyytyväisyyttään..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti