maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pääsiäistä, vaaleja ja tasa-arvoa

Pääsiäisterveisiä Brittein saarilta!

Täällä ei ole hiljennetty pääsiäisen viettoon, vaan vaalijännitys kohoaa tasaiseen tahtiin. Huomenna pääministeri Gordon Brown kuulema menee kuningattaren puheille ja vaalipäivä vahvistetaan (6. toukokuuta). Vaalikampanjathan täällä ovat olleet käynnissä jo hyvän aikaa...

Tasa-arvorintamallakin pääsiäisenä tapahtui. Viikonloppuna julkaistiin nimittäin parlamentin valtiovarainvaliokunnan asettaman komitean raportti, jossa pankkimaailmaan toivotaan kiireellisesti naisia johtaviin asemiin. Itse komiteassa oli siis eri puolueiden politiikkoja, mutta joukkoon mahtui vain yksi nainen (kyseessä ei siis ole minkään naisjärjestön raportti..;)) Raportissa ei vaadita naisille erityisiä kiintiöitä, mutta siinä kritisoidaan mm. (perhe-)elämän kannalta ongelmallisia pitkiä päivä ja naisten alempaa palkkausta. Arvostetun LSE:n professori Goodhart oli mm. komitealle todennut, että miläli naisia olisi ollut enemmän senior-tasolla, olisi pankkimaailman kriisi tapahtunut vähemmän todennäköisesti. Goodhartin mukaan samanlainen tausta tuottaa samanlaista ajattelua, jossa ei uskalleta haastaa toisten ideoita.

Charles Goodhart, a former Bank of England policymaker and a professor at the London School of Economics, told the committee that greater female representation at senior levels would have made the banking crisis less likely.
While the committee's final report questioned this, it did stress that more diverse boards were needed to avoid the pitfalls of "groupthink" – a phenomenon whereby people from the same background and similar experience are less likely to challenge each other.


* * *

Tätä samaa logiikkaa käyttäen olen hieman huolestunut myös paikallisista politiikoista, sillä katsokaa vain johtavia politiikkoja ja heidän koulutustaustaansa yms. Ei näy CV:eissä kuulkaa paljon muita kouluja kuin Cambrigde, Oxford yms.

Vaaleista innostuville linkkivinkki: Labservative:
http://www.labservative.com/ ;)

Ps. Toisenkinlainen tasa-arvokeissi on kovasti mediassa esillä. Nimittäin saisiko omassa kodissaan bed&breakfastia pitävä (kristinuskovainen) omistaja valikoida asiakkaat -
nimenomaisesti käännyttää homot pariskunnat. Keskustelu alkoi, kun pari viikkoa sitten tällainen tapaus tuli julki mediassa (pariskunta sai rahat takaisin, mutta yöpaikkaa ei kristinuskovaiselta b&b:n omistajalta irronnut). Paikallisen konservatiivipuolueen toivo, Chris Grayling, on salaa nauhoitettu asian pohdiskelun ääreltä ja hänen mukaansa omassa kodissaan b&b:tä pyörittävien kristinuskovaisten pitäisi saada toimia oman vakaumuksensa pohjalta. Graylingkin sen sijaan oli sitä mieltä, että hotellinomistajilla ei pitäisi olla oikeutta käännyttää sukupuolisen suuntautumisen takia asiakkaita pois, se ei olisi "tätä päivää".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti