torstai 29. huhtikuuta 2010

Britannian vaalien puhutuin nainen on Gillian Duffy. Eläkeläismummo nousi eilen tahtomattaan otsikoihin tavattuaan pääministeri Gordon Brownin - tarkoituksena oli ilmeisesti esitellä pääministerille tavallisia Labourin äänestäjiä. Pääministeriä tapaaminen ei kuitenkaan ilahduttanut, vaan heti tapaamisen jälkeen hän sanoi avustajalleen sen olleen katastrofi ja naisen kiihkoileva. Pahaksi onnekseen Gordon Brownilla oli edelleen radio/tv-mikrofoni rintapielessä ja auki - ja tämä yksityinen keskustelu päätyikin julkisuuteen.

Nähtäväksi jää tämän "bigot-gaten" vaikutus vaaleihin, jotka järjestetään viikon kuluttua. Kyseessä oli kuitenkin yksityinen keskustelu poliitikon ja hänen avustajansa välityksellä, eikä Gordon Brownia tunneta muutenkaan julkisuudessa erityisen sympaattisena (julkisuudessa on aiemmin ollut jo juoruja Brownista työpaikkakiusaajana). Omatkin mainostavat Brownia substanssin osaajana, eikä mediaosaavana tyylimiehenä. Liberaalidemokraattien Nick Clegg, joka on puolestaan noussut vaalien ykköstähdeksi vaaliväittelyjen ansiosta, kommentoi tapausta realistisesti: "Jos meidän kaikkien mutinat tallennettaisiin, olisimme kaikki tulipunaisia häpeästä.. Brown on pyytänyt tapausta syvästi anteeksi ja siinäpä se". Tapauksen takia Brownin päiväohjelma nimittäin muuttui ja hän vietti kampanjoinnin sijasta hetken (tarkkaan ottaen 39-40 minuuttia medialähteestä riippuen) Gillian Duffyn luona anteeksipyynnön merkeissä.

Ja mokiahan politiikassa riittää. Näissäkin vaaleissa ainakin Labour on potkaissut ehdokkaan ulos viime metreillä asiattomien twitter-postauksien vuoksi. SkyNews on puolestaan kerännyt (täällä) vuosien varrelta hulvattomia tapauksia mitä voi tapahtua, kun politiikot tapaavat tavallista kansaa.

Että tällaista vaaleja odotellessa. Tasa-arvoasiat eivät ole vaaliväittelyissä tai muussa mediassa olleet paljonkaan esillä, joten raportoitavaa siltä osin ei juurikaan ole. Mielenkiintoista on sen sijaan nähdä mihin päätyvät Liberaalidemokraatit, sillä ensimmäisessä (ikinä UK:ssa!) televisioidussa vaaliväittelyssä loistanut Nick Clegg on saanut puolueensa kannatuslukemat raketinomaiseen nousuun. Paikallisen vaalitavan takia Libdemit jäävät todennäköisesti joka tapauksessa kansanedustajien määrissä kolmanneksi suurimmaksi, mutta kaikissa annetuissa äänissä he saattavat mennä Labourin ohitse. Eniten kansanedustajia saanevat konservatiivit, mutta todennäköisesti eivät tarpeeksi muodostaakseen hallituksen yksinään. Kääntyykö David Cameron Nick Cleggin puoleen vai jonkun pienemmän puolueen, se jää nähtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti