sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Arabimaailman eturivin kuninkaallisia naisia

Arabimaailmassa on monia kiinnostavia naisia, joista muutama kuningatar on erityisesti nostettava esiin.

Qatarin emiirin puoliso, Sheikha Mozah, on keskittynyt erityisesti koulutuskysymyksiin ja vahvan kansainvälisen näkyvyyden myötä hänestä on tullut moderni käyntikortti omalle maalleen. Ohessa artikkeli hänen elämäntyöstään:
Magazine - The National Newspaper.

Jordanian
kuningatar Rania (kuvassa, kuva hänen kotisivuiltaan) on toinen kansainvälinen vaikuttaja arabikuningattarien joukossa. Vuonna 1970 syntynyt kuningatar keskittyy hänkin koulutuskysymyksiin, lasten tilanteeseen ja humanitääriseen työhön. Hän on lisäksi mm. Worl Economic Forumin hallituksen jäsen ja ennenkaikkea aktiivinen ja innokas nettimaailman käyttäjä. Kuningatar Rania on mukana Twitterissä, You Tubessa ja Facebookissa ja hänen tyylikkäillä nettisivuillaan on blogi.

Kuningatar Raniaa aiemminkin Jordaniassa on ollut kansainvälisesti aktiivisia kuningattaria. Edesmenneen kuningas Husseinin vaimo,
kuningatar Noor, on edelleen aktiivinen kansainvälinen toimija.

Emiraattien kuninkaalliset naiset pysyvät enemmän taustalla, heistä ei kukaan ole varsinaisesti kansainvälinen vaikuttaja (heistä ei ole olemassa edes valokuvia, koska heitä ei saa valokuvata), joskin Sheikha Fatima on vahva vaikuttaja kansallisesti ja arabimaailman keskuudessa.


Jordanian kuningasperheestä on yksi nuoren sukupolven edustaja, Prinsessa Haya, osa Dubain hallitsevaa perhettä Dubain sheikki Mohammedin vaimona. Prinsessa Haya jatkaa jordanialaisten kuninkaallisten naisten perinnettä vahvana julkisena figuurina ja on täten ainoa kuninkaallinen nainen Emiraateissa, joka edustaa miehensä rinnalla ja jolla on omia työtehtäviä Emiraateissa ja ulkomailla.

Edellämainittuja kolmea naista yhdistää moni asia. Heistä kukaan ei ole syntyjään sen maan kansalainen, jossa nykyäään toimii kuningattarena. He kaikki ovat kultakimpaleita erilaisille kansainvälisille järjestöille, mukaanlukien YK-järjestöt, joissa kukin heistä aktiivisesti on mukana. He ovat kaikki kuvankauniita ja moderneja naisia. Ja heistä Mozah ja Haya ovat aviossa miehen kanssa, jolla on useampi vaimo.


Kokonaisuus muistuttaa arabimaailman naiskuvan moninaisuudesta. Epäilemättä näiden naisten esimerkki on mitä parhain esimerkki sekä arabimaailman naisille että miehille siitä, miten yhteiskunta tarvitsee molemman sukupuolen täysipainoisen panoksen. Jos kerran hallitsija edellä, miksei alamaiset perässä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti