perjantai 16. lokakuuta 2009

Sopivaa koulutusta

Terveisiä Briteistä! Täällä on juuri julkaistu raportti koulutuksen tilasta, jossa nykyinen peruskoulutus tyrmätään kovin sanoin (Guardian & Times).

Raportissa vaaditaan muun muassa, että kouluun mentäisi vasta 6 vuoden iässä "oppimaan", sitä ennen lasten pitäisi oppia leikkimällä ("play-based learning") (UK:ssa sen sijaan mietitään parhaillaan koulun alkamisiän aikaistamista neljään vuoteen!). Raportissa halutaan myös todistuksissa arvosanojen sijaan opettajien arviointia lapsista. Myös opettajien koulutukseen haluttaisiin panostaa.

Demarihallitus ei raportista juurikaan välitä. Kouluministerin mukaan raportin suositukset ovat vanhanaikaisia ("If every child making progress and reaching their potential is what matters, then Professor Alexander's proposals are a backward step").

Kuinkahan monta kertaa on muuten Britanniasta käynyt tutustumassa suomalaiseen PISA-ylistettyyn peruskoulutukseen....


Ehkä se on niin, että maassa ei voi olla sekä huippuperuskouluja että huippuyliopistoja. Suomessa on "huippu"peruskoulutus (?) muttei juurikaan huippuyliopistoja. Täällä taas peruskoulutus on vähän mitä sattuu, mutta yliopistoissa löytyy (Oxford, Cambridge...).

* * *

Oxford/Cambridge-koulutus takaa perinteisesti oikeat suhteet ja työpaikat. Viikonlopun kevennykseksi sallittakoon brittimepin (Davies, libdem) "haku" EU:n johtajaksi. Hän ilmoittaa olevansa profiiliin sopiva :

(As a white, middle class, man in my 50s, with a Cambridge University education and 30 years of political experience, I believe I possess qualifications similar to those of other potential candidates named in the media.)

(Valkoisena, keskiluokkaisena, 5-kymppisenä miehenä, Cambridgen käyneenä ja 30 vuoden poliittisen kokemuksen ansiosta katson omaavani samanlaiset edellytykset kuin muutkin potentiaaliset kandidaati mediassa).


(Liity fb-ryhmään täältä).


* * *

Hyvää viikonloppua! TGIF!


* * *

Edit (20.10.09): Tästä keskustellaan paljonkin täällä päässä. Independentin sivuilla Kate McCann toteaa miksei kannata vaikkapa Suomeen verrata - koska suomen kieli on niin helppo oppia! Yeah... ;)))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti