Hieman MOT-ohjelmantyylinen "Dispatches" keskittyi tällä viikolla pohtimaan mitä virkaa on ammattiyhdistysliikkeellä (ajankohtainen aihe*). Dokumentissa käsiteltiin muun muassa ay-pomojen mahtavat palkat ja edut (palkka tyyliin £200 000 vuodessa ja työnantajan ostama työsuhdeasunto, koko loppuelämäksi yhden punnan kk-vuokralla) yms. mutta tasa-arvoasiaakin ohjelmassa sivuttiin.
Nimittäin näyttäisi niin, ettei naisille ay-liikkeestä olisikaan mitään hyötyä vaan lähes päinvastoin. Ohjelmassa esiintyivät mm. naisten palkkatasa-arvon puolesta kamppailevat Stefan Cross ja naispuolinen ay-aktivisti Bobbie Dalton. Dalton oli sisuuntunut omalla työpaikallaan naisten saamista alemmista palkoista verrattuna miehiin - erona oli siis, että naiset työskentelivät hoitoalalla ja miehet muistaakseni roskakuskeina. Samalla asialla on myös asianajaja Stefan Cross. Ohjelmassa annettiin esimerkkeinä juuri tuo hoitoalalla työskentelevien naisten vuosipalkka £12000 verrattuna roskakuskeina toimivien miesten keskipalkka £50000. Bonuksia tehdystä työstä keräävät miehet, mutteivat juurikaan naiset. Nämä työt voitaisiin rinnasta samalle tasolle (job grade), mutta palkkaero on siis tähtitieteellinen. Ay-liike ei kuitenkaan ollut asiasta moksiskaan ja päinvastoin, erotti ko. ay-aktivistinaisen toiminnastaan; samoin Stefan Crossin edustamat siivoojina 30v. toimineet sisarukset kertoivat menettäneensä todennäköisesti jopa kymmeniä tuhansia puntia ay-liikkeen neuvojen ansiosta. No, MOT-tyylillä asiaa on varmasti kärjistetty, ja mm. Sosialistinen unionin mielestä Stefan Cross on "ambulanssinjahtaaja"-lakimies, toisen ay-liikkeen mielestä tämä on nykyisen hallituksen syy yms. Kuka uskoo ketäkin:) Mutta ainakin minua ottaa päähän, miten täälläkin monet naisvaltaiset alat saavat pieniä palkkoja ja sitten joku ay-pomo Bob Crow vaikeroi, miten junankuljettajat (miesvaltainen ala) tarvitsee lisää palkkaa vielä nykyisen noin £50000 päälle - ja sitten taas lakkoillaan... Suorastaan epistä!
(*) Ammattiyhdistysliikkeellä on virkaa ainakin Labour-puolueessa. En ole oikein ymmärtänyt paikallisia äänestyssääntöjä (joka ilmeisesti sisältää mm: STV:tä, äänestyslappusia, jotka lähetellään ilmeisesti kaikki ay-jäsenille, jotka omantunnon mukaan voivat äänestää, mikäli kannattavat Labouria jne), mutta Labourin puheenjohtajaksi kruunaattiin joka tapauksessa Milibandin veljeksistä nuorempi, Ed. Vanhempi veli David Miliband oli kuulema meppien, kansanedustajien ja Labourin omien jäsenten suosikki - monissa tapauksissa tällä voittaisi puolueen puheenjohtajuuden helposti. Mutta tässä tapauksessa äänestyspottiin lisättiin myös ay-liikkeen äänet ja niillä voittajiksi valikoitui siis Ed Miliband.
keskiviikko 29. syyskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti