Helppo tapa ärsyttää muslimeja on ulkoapäin arvostella, mikä on islamin mukaista ja mikä ei. Ärsyyntyminen on ymmärrettävää, etenkin kun arvostelu tehdään usein ylenkatsovalla asenteella ja kuuluvalla äänellä. Emme mekään varmasti kovin suopeina kuuntelisi, jos muslimit tai hindut rupeaisivat määrittelemään kristinuskon periaatteita.
Naisen asema islamissa on yksi niistä teemoista, joihin ulkopuolelta usein tartutaan. Syynä tähän on se, että monessa islamilaisessa maassa naisen asema on heikompi kuin meillä, ja joka tapauksessa naisen asemaa islamilaisissa yhteiskunnissa on vaikea ymmärtää. Perheen sisäiseen elämään on vielä vaikeampi nähdä kuin länsimaissa; on mahdoton sanoa ulkoapäin kovinkaan paljon pariskunnan välisestä tasa-arvoisuudesta yksilötasolla.
Ihmisoikeudet ovat universaaleja naisten oikeuksia myöden, siksi niistä puhuminenkin globaalisti on oikein. Mutta on hyviä ja huonoja tapoja tarttua asiaan. Joku ote edistää itse asiaa, toinen ei. Kauhistelu yksinään ei juuri naisten asemaa edistä.
Erinomainen tapa edistää naisen asemaa islamilaisessa maailmassa on islaminuskoisten naisten oma toiminta. Yksi tällainen prosessi on WISE , jossa musliminaiset ympäri maailman kokoontuvat yhteen pohtimaan omaa uskoaan naisen ja tasa-arvon näkökulmasta. Järjestö piti muutama päivä sitten seminaaria Malesiassa, jossa käytiin läpi myös niitä erilaisia paineita, mitä kussakin maassa musliminaiset kohtaavat.
Keskusteluissa sivuttiin myös sitä, mikä yhdistää naisia uskonnoista toiseen - miehiin verrattuna vähäinen osuus uskonnollisten tulkintojen antajien joukossa. Tarve kasvattaa naispuolisia uskonnollisia johtajia yhdistää naisia yli uskontorajojen.
Naisen asema on kristillisessäkin kirkossa vahvistunut askel askeleelta ja samojen askeleiden otto on edessä islamissakin. Uskontojen yhteisenä piirteenä taitaa olla se, että niiden historia ja nykypäiväkin pitkälti perustuvat miesten tekemiin tulkintoihin. Ei tarvitse olla erityisen radikaali feministiteologi jotta voi väittää, että sukupuolella on väliä tehtäessä tulkintoja esimerkiksi moraali-ja perhekysymyksiin liittyen.
Malesian kokouksessa oli keskusteltu naispuolisten muftien tarpeesta sekä siitä, miten konservatiivista islamintulkintaa luovat muihin maihin Pakistanista ja Saudi Arabiasta lähtevät saarnamiehet.
Islamissa on tyypillistä antaa uskonnollisia tulkintoja käytännöllisiin kysymyksiin. Siksi naispuolisten uskonnollisten tulkitsijoiden, muftien, olemassaolo olisi tärkeää. Sunnimuslimien ykkösmufti, Egyptin suurmufti, on muuten kieltänyt naisten ympärileikkauksen jo vuosia sitten. Uskonnollinen tulkinta uskonnon huipulta ei kuitenkaan ole lopettanut tätä ikiaikaista perinnettä.
Arabiemiraateissa naisen asema on vahvempi kuin monissa muissa lähinaapuruston maissa. Etenkin nuori sukupolvi on koulutettua ja osallistuu työelämään aiempia sukupolvia aktiivisemmin. Paljon eroja länsimaalaiseen kristilliseen tasa-arvokäsitykseen silti löytynee. Liekö kaikkien erojen katoaminen tarpeenkaan?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti