torstai 2. huhtikuuta 2009

Hyvä että vettä sataa ja että ollaan tunti pimeässä




Suomessa sitä on liiankin paljon ja täällä Arabiassa se on puolestaan harvinaista herkkua. Nimittäin vesisade.

Arabian niemimaalla vettä sataa harvoin (lähinnä joulu-maaliskuun välillä), vuotuinen sademäärän vaihtelu on huikea ja kuitenkin vesi on elämälle yhtä tarpeellinen täällä kuin muuallakin. Vähäsateisuus on luonut islamilaiseen perinteeseen sateen puolesta rukoilemisen. Joka vuosi joulukuun alussa maa rukoilee presidenttinsä johdolla vesisadetta maata virkistämään.

Nyt tuntuvat rukoukset menneen perille hyvin. Vesisadetta on piisannut tänä talvena paljon, mitä paikalliset ihmiset arvostavat kovasti. Lomailijalle sen sijaan on varmasti ollut ikävä yllätys saada rusketuksen sijaan raekuuroja niskaansa – Dubaissa on niitäkin satanut.

Koko alueella veden kulutus on maailman huipputasoa asukasta kohti laskettuna. Sateet ovat täyttäneet kuivahtaneita pohjavesivarantoja ja antaneet luonnolle kostean piristysruiskeen. Ylätasolla täällä puhutaan jo uhkaavasta vesikriisistä, mutta tekojen tasolle puhe ei vielä ole konkretisoitunut. Automaattiset sadettajat ovat kastelleet nurmikoita, myös sadepäivinä. Onneksi luonto sentään hoitaa osuutensa.

Onko Emiraateilla oikeus omaan elintarviketuotantoon? Maassa missä mikään ei kasva ilman keinokastelua, on pienikin maa- ja metsätalous merkittävä vedenkäyttäjä. Silti, eikö tälläkin maalla ole oikeus edes jonkinlaiseen elintarvikeomavaraisuuteen? Veden puhdistaminen merivedestä käyttövedeksi on energiaa sitovaa puuhaa.

Veden ohella Emiraateissa kulutetaan muutenkin valtava määrä sähköä – maailman eniten per asukas. Täällä osallistuttiin innokkaasti maaliskuun lopulla pidettyyn kansainväliseen Earth Hour-kampanjaan. Kampanjassa missä yksittäiset ihmiset ja instituutiot sammuttavat valonsa tunniksi on motivoivaa osallistumisen helppous ja konkreettisuus. Pienellä vaivalla tuntee tehneensä suuria. Osallistumisen tunnetta ei pitäisi ekologisemman elämäntavan leviämisessä aliarvioida.

Yksittäisen kampanjan merkitystä ei pidä yliarvioidakaan varsinaisilta vaikutuksiltaan. Esimerkiksi Dubaissa käytiin Earth Hour-iltana Dubai World Cup- hevoskisoja. Aika paljon lisäenergiaa olisi säästynyt, jos megaluokan seurapiiri- ja hevostapahtuma olisi pidetty päiväsaikaan auringonvalossa. Olisivat varmaan daamien hatutkin päässeet päivänvalossa oikeuksiinsa.

Mielenkiinnosta kampanjaa kohtaan vilkaisin, mitä Suomen Ympäristöministeriö kertoo asiasta. YM kertoi tiedotteessaan osallistuvansa kampanjaan sammuttamalla kiinteistöistään valoja. Lauantai-iltana! Samaa lienevät tehneet ne 465 muuta tahoa , jotka olivat rekisteröityneet kampanjaan.

Itseäni jäi kyllä vaivaamaan kysymys, että kuinkakohan moni talo on valaistuna turhaan 24h. Näitä rakennuksia löytyy takuuvarmasti sekä täältä että sieltä.

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Olen itsekin pohtinut tuota 24 h valojen päällä pitämistä - viimeksi poistuessani Apollonkadulta, josta ei nykyisellään edes saa kaikkia valoja pois. Toisaalta, siihenhän voi todeta, että "taivaalla paistaa kuu ja keskustan toimistolla tehdään töitä". Mutta oikeasti, yritän tehdä asialle jotain, nyt myös sinun kirjoituksestasi inspiroituneena.

    VastaaPoista